Rozmarinul - un condiment cu potențial medicinal

Rozmarinul - un condiment cu potențial medicinal
Rozmarinul este un condiment originar din Eurasia și Africa de Nord și crește sălbatic în locuri calde și uscate, fiind cultivat preponderent ca plantă culinară.
Istoria și originea rozmarinului
Rozmarinul este un condiment originar din Eurasia și Africa de Nord și crește sălbatic în locuri calde și uscate, fiind cultivat preponderent ca plantă culinară.
Rozmarinul a fost folosit timp de secole atât în bucătărie, cât și în medicină, fiind cunoscut încă din antichitate. În Grecia antică, era asociat cu dragostea și se credea că îmbunătățește memoria, astfel că studenții purtau pe cap coronițe de rozmarin. În Evul Mediu a fost popularizat de către benedictini și era folosit ca remediu pentru problemele gastrointestinale, pentru tratarea rănilor, ca sedativ dar și pentru a proteja împotriva infecțiilor. Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de rozmarin erau bine cunoscute în acea perioadă.
Rozmarinul este o plantă perenă cu proprietăți caracteristice, care seamănă cu un brad de Crăciun, iar unii spun că miroase a pădure. Numele său provine din două cuvinte latine: rosa (trandafir) și marinus (mare).
Proprietăți medicinale ale rozmarinului
Rozmarinul are o compoziție foarte bogată și este o sursă de numeroase substanțe bioactive, inclusiv compuși fenolici și uleiuri esențiale. În plus față de uleiul de rozmarin, frunzele de rozmarin mai conțin apigenină, acid cafeic, carnosol, hesperidină, luteolină, acid rosmarinicși acid ursolic. În prezent, rozmarinul este utilizat în principal sub formă de ierburi, tincturi, ulei de rozmarin, ceai și extract de rozmarin.
Datorită ingredientelor active pe care le conține, rozmarinul are o serie de acțiuni care sunt utilizate în tratamentul și prevenția mai multor boli. Mai jos puteți regăsi lista cu beneficiile rozmarinului pentru sănătate:
- efect antioxidant,
- acțiune diuretică,
- stimulent digestiv,
- acțiune antivirală,
- acțiune antifungică,
- acțiune antibacteriană,
- acțiune antiinflamatoare,
- efect relaxant.
De asemenea, planta protejează rinichii și ficatul, și îmbunătățește memoria și concentrarea prin stimularea circulației și este foarte importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar.
Cele mai bune moduri de utilizare a rozmarinului
Datorită efectelor sale multidirecționale, rozmarinul poate fi folosit pentru o gamă largă de afecțiuni și avem la dispoziție o mulțime de remedii naturale cu rozmarin ca și ingredient.
În prezent, preparatele pe bază de plante care conțin rozmarin sunt utilizate pentru afecțiuni neurologice și neurodegenerative, dureri reumatice și artrită, infecții ale tractului respirator superior, tulburări de dispoziție și tulburări digestive, printre altele. Datorită efectelor sale diuretice și antiseptice, este, de asemenea, o componentă a amestecurilor recomandate pentru tratamentul infecțiilor tractului urinar.
Extern, poate fi folosit ca antiseptic și astringent în tratamentul rănilor. De asemenea, poate fi recomandat persoanelor cu mâini și picioare reci, datorită proprietăților sale de stimulare a circulației sangvine.
Când nu ar trebui utilizat rozmarinul?
Utilizarea preparatelor din rozmarin în dozele recomandate este sigură și bine tolerată, dar, ca în cazul tuturor medicamentelor, trebuie să se manifeste prudență extremă, în special în cazul persoanelor predispuse la reacții alergice. În timpul sarcinii, rozmarinul poate fi utilizat în cantități mici, în principal drept condiment. Cu toate acestea, în această perioadă, femeile nu trebuie să ia suplimente sau medicamente care conțin acest ingredient, deoarece consumul lor poate provoca contracții uterine.
Rozmarinul în cosmetică
Rozmarinul este foarte des folosit și în cosmetică. Acesta poate fi recomandat pentru îngrijirea tenului gras și predispus la acnee și este, de asemenea, adăugat în formularea cosmeticelor cu efect anti-îmbătrânire și la tratamentele împotriva hiperpigmentării. Rozmarinul este folosit și în tratamentele anticelulitice - îmbunătățește fermitatea pielii și o menține hidratată. Atunci când este aplicat pe scalp, poate favoriza creșterea părului, poate ameliora simptomele dermatitei seboreice..
Rozmarinul în scopuri culinare
Frunzele aromate de rozmarin pot spori aroma multor feluri de mâncare. Aroma sa este descrisă ca fiind intens asemănătoare pinului și are o ușoară iuțeală. Este un condiment excelent pentru carne, pește și legume (dovlecel, cartof, ardei). De asemenea, poate fi adăugat la supe, salate și chiar la deserturi.